Сирия, Дамаск, джихадисти

Сирийски бунтовници и членове на семействата им започнаха да напускат северното предградие на Дамаск „Барзех“, което е първа евакуация от този род от Дамаск от началото на гражданската война в Сирия.

Държавната телевизия съобщи, че въоръжени мъже и членове на семействата им са се изтеглили с 40 автобуса в посока северна Сирия. Според информацията евакуацията ще продължи пет дена. В същото време бунтовници могат да останат ако искат в Дамаск, но трябва да се регистрират от правителствените органи.

Държавната телевизия не информира колко хора се очаква да напуснат през споменатите пет дена, но от Наблюдател на сирийските човешки права твърдят, че само днес 1500 души ще напуснат „Барзех“ и ще се отправят към провинция Идлиб.

Сделката за евакуация от „Барзех“ е била постигната през нощта срещу понеделник. Фотограф от АФП е видял бунтовници с леки оръжия, изглеждащи като деца, и жени с куфари и претъпкани сакове. Източник от проправителствените „Сили за национална отбрана каза“, че на бунтовниците ще бъде разрешено да задържат тяхното „лично оръжие“.

Преговори за подобни действия се водят за квартал Кабун, разположен в североизточните райони на Дамаск, който от седмици е подложен на засилен обстрел от сирийската правителствена армия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук