Открития

Българите сме дали много на света. Освен кирилицата, първия компютър и киселото мляко, какво още са открили великите български умове?

Ето списък с най-значимите български открития:

№1 Сугестопедия – методът за скоростно учене на чужди езици е разработен от Георги Лозанов.

Георги Лозанов
на снимката: Георги Лозанов

№2 Mолекулно-кинетичната теория за формирането и растежа на кристалите – теория за растежа на кристалите разработена от проф. Иван Странски и Ростислав Каишев.

Иван Странски
на снимката: проф. Иван Странски

№3 Космическа храна – третата държава, която е изпратила храни в Космоса след САЩ и Съветския съюз, е България. Българската космическа храна е дело на учените от Института по криобиология и лиофилизация. Екипът на акад. Цветан Цветков разработва биотехнологии за студено консервиране и изсушаване на биологични материали във вакуум.

акад. Цветан Цветков
на снимката: акад. Цветан Цветков

№4 Шестият сърдечен тон – известен в медицината като „тон на Митев“. Откритието е направено от българския кардиоревматолог Иван Иванов Митев през 1973 г.

Иван Иванов Митев
на снимката: Иван Иванов Митев

№5 Противозачатъчното хапче – един от откривателите на progestin norethindrone, което в последствие се превръща в първото противозачатъчно хапче е Карл Джераси през 1951г.

Карл Джераси
на снимката: Карл Джераси

№6 Най-отдалечената планета, известна на астрономите – тя се намира на 5000 светлинни години от Слънцето в съзвездието Стрелец. Ръководител на екипа, направил откритието, е проф. Димитър Съселов, понастоящем преподавател в Харвард. Нарича се OGLE-TR-56b.

на снимката: проф. Димитър Съселов

№7 Телефонен секретар – изобретен е от Асен Йорданов през 1951 г.

Асен Йорданов
на снимката: Асен Йорданов

№8 Касетофон – изобретен е от Асен Йорданов през 1951 г.

№9 Електронния ръчен часовник – изобретен от Петър Петров през 1969 г.

Петър Петров
на снимката: Петър Петров

№10 Алармата на колите – Система за защита на автомобил срещу кражба, е изобретена от Сава Никола, за която и получава патент през 1917 г.

№11 Летите джанти – изобретени от Ангел Балевски и Иван Димов, чрез метода леене с газово противоналягане, ползван и за оливането на високо якостни метални изделия.

Ангел Балевски
на снимката: Ангел Балевски

№12 Автоматичната скоростна кутия – изобретена от Румен Антонов.

на снимката: Румен Антонов

№13 Въздушната възглавница – изобретена от Асен Йорданов, като в началото е била за конструирана за самолети, но впоследствие е намерила приложение и при автомобилите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук