Над 130 000 граждани от Европейския съюз и техните семейства са поискали постоянно британско гражданство след референдума, с който Обединеното кралство поиска да напусне Съюза.

Информацията съобщи министърът по имиграционните въпроси във Великобритания Робърт Гудуил.

Точно 136 479 молби са подадени в периода юли-декември миналата година, а за цялата 2016-та година исковете са над 201 000.

Припомняме, че миналата седмица в британските медии се появи информация, че премиерът Тереза Мей планира да отнеме предсрочно правото на свободно придвижване на гражданите от страните от ЕС след 15 март; пристигналите след това няма да имат право да живеят постоянно в Обединеното кралство.

По данни на „Националната статистическа компания на Великобритания” (НСК) годишната нетна миграция в Обединеното кралство през септември 2016г. възлиза на 273 000 души, или с 49 000 по-малко от предходната.

Веднага след като станаха ясни резултатите от референдума (23 юни 2016г.) за излизането на страната от Европейския съюз, броят на имигрантите на острова е намалял за първи път от две години и то със триста хиляди (300 000). И въпреки, че европейските граждани като че ли се отказват да мигрират на острова, рекорден брой българи и румънци са мигрирали към Великобритания през първите девет месеца на миналата година – 74 000 души.

Правата на гражданите от ЕС стана и препъникамъкът за гласуването на проектозакона за Брекзит в Камарата на лордовете. На 2 март те гласуваха поправка, която има за цел да защити правата на три милиона европейски граждани, живеещи в Обединеното кралство.

Този вот не поставя под въпрос законопроекта, който разрешава активирането на чл. 50 от Договора от Лисабон, но ще го забави, защото вече новия текст трябва отново да бъде гласуван в Долната камара на парламента – Камарата на общините.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!