Просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове са 133 млн. лв. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след назначена миналата седмица спешна проверка.

Общите задължения са 271 млн. лв., като се предвижда от просрочените 133 млн. лв. тази година да се изплатят 73 млн. лв., допълни Начева.

Разминаването в данни, обстоятелства и факти, представени преди дни, се дължи на системни нарушения на вътрешно-нормативни документи от поредица от оперативни ръководства. Възложихме на управителя на НЗОК до 10 март да предложи погасителни схеми към съответните държави, подали искове, посочи Начева.

Начева беше категорична, че тези данни няма да попречат на подписването на Националния рамков договор с Българския лекарски съюз и не се предвиждат промени в договорените по него параметри. Според нея към момента не се налага актуализиране на бюджета на НЗОК.

Проверката на задълженията на НЗОК беше назначена заради несъответствие с данните, които бяха изнесени от Здравната каса и тези, които имат от Министерството на финансите. Според Касата задълженията към други държави в размер на над 270 млн. лв, като 133 млн. от тях са просрочени. Според отчета за изпълнение на бюджета, който имат във финансовото ведомство обаче те са малко над 7 млн. лв.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!