• Средната работна заплата през първото тримесечие на годината се движи между 2347лв. и 611 лв.

С 0,3 процента или 6,4 хил. са се увеличили заетите у нас през първите три месеца на 2017-та, в сравнение в последното тримесечие на 2016-та, сочат предварителните данни за заетостта на НСИ.

Малко над 70% (или 4,5 хил.) от новопостъпилите са в сектора на високите технологии (който в класификацията на статистиката ни се води „създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“). Останалите открити работни места се делят между секторите „преработващата промишленост“,  търговията с автомобили, „добивна промишленост“ и селското стопанство.

Данните на националната статистика сочат още, че с 2,7%  намаляват наетите в хотелиерско-ресторантьорския бранш, въпреки силния зимен туристически сезон. Една от възможните причини, както ще видим по-долу, е че секторът е с най-ниски заплати у нас.

Броят на наетите лица спада с 0,1 процент, при сравнение между данните за първото тримесечие на 2017-та и същия период на 2016-та.

Секторите, в които работните места намаляват са селското стопанство (7,9 хил.), строителството (3 хиляди), а още – административните и спомагателни дейности (2,6 хиляди).

В част от тези сектори, НСИ отчита още повишение на средната работна заплата на годишна база: в административните дейности – 12,5 процента, а в недвижимите имоти – 12,6 на сто. Тези увеличения по всяка вероятност се дължат на факта, че са уволнени хора с по-ниски заплати, а работата си са запазили тези с по-високи. Ще дадем един пример, за да стане ясно. Ако в една фирма работят 3-ма служители: един директор със заплата 2000 лв., един счетоводител със заплата 1000 лв. и един служител със заплата 500 лв., средната работна заплата е 1166 лв. Ако обаче бъде уволнен служителят, средната работна заплата ще стане 1500 лв.  По такъв начин, при спадаща заетост, статистиката отчита ръст на работната заплата.

Останалите браншове, в които НСИ отчита увеличение на заплатите, без да знаем какво се е случило с броя на заетите са ремонт на автомобили (4,7 %) и научни изследвания (13,4%).

В началото на 2017-та, средната работна заплата у нас нараства с 9,1 процента(на годишна база) до 1006 лв., обобщават от статистиката.

Най-високи са заплатите в ИТ сектора и дружествата, които произвеждат и разпределят топлинна енергия и които от друга страна имат господстващо положение на пазара, както и в сферата на финансовите услуги.  Средните заплати в ИТ сектора в края на март 2017-та, са около 2347 лв.,  а в сектора  „производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия”, тя е 1701 лв., а в банковия сектор и застраховането, са получавали по около 1687 лв. средно на месец.

Заплатите в тези сектори контрастират с нископлатените дейности  като „хотелиерство и ресторантьорство” (със средна заплата от 611 лева), „други дейности“ (713 лева) и „строителство“ (742 лева). В „други дейности“, според класификацията на НСИ влизат широк кръг от „клети заети“ (лекари, учители, журналисти, артисти, работници, продавачи и т.н,) извън споменатите в изследването браншове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук