Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще ръководи преговорите за Брекзит заяви, че иска от другите държави-членки да бъдат справедливи към Лондон, като същевременно запазят единството си.

Подробните разговори за техния развод ще започнат след изборите през юни във Великобритания, приблизително една година след като британците гласуваха за напускане на Общността.

По време на същата парламентарна сесия в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви шеговито, че подготовката за най-активната фаза на разговорите на Брекзит е в ръцете на техните „бракоразводни адвокати”.

„Убеден съм, че проектът за мандат ще бъде приет от Съвета следващия понеделник, 22 май. Процесът до този момент показва, че Европейският съюз остава обединен и подготвен”, допълни Юнкер.

Съгласно член 50 от Лисабонския договор,  Великобритания трябва да напусне до 30 март 2019г.  – две години след като британският премиер Тереза Мей подаде официално уведомление за оттеглянето на страната от ЕС. Длъжностни лица от двете страни заявиха, че едно по-ранно оттегляне няма да е законно. Двугодишният период има за цел да даде време за съгласуване на условията, но Великобритания ще бъде извън Съюза през 2019г., дори ако не успее да договори такова споразумение. И двете страни предупредиха, че преговорите могат да се провалят, макар че това би довело до нарушаване на правните ограничения и за двете страни.

Все още няма данни за финансово споразумение между Великобритания и Европейския съюз, тъй като то може да бъде установено едва след като двете страни се споразумеят за обща методология на изчисленията и предвид датата на излизане, обяви главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук