Столичният търговски център The Mall на бул. „Цариградско шосе“ скоро ще има нов собственик срещу 180 млн. евро, съобщава „Капитал“. Това е южноафриканската инвестиционната група „Ню Юръп Пропърти Инвестмънтс“ (New Europe Property Investments – NEPI). Тя купува мола чрез българското си дружество „София Къмършъл Сентър“ ЕООД от „АП Ритейл І“, собственост на кипърската „Форторе Холдинг“, зад която стои корабният магнат Виктор Рестис с фонда си „Асос кепитъл“.

За сделката става ясно от съобщение до Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да се произнесе относно концентрацията. Очаква се да няма проблем, защото това е първа придобивка за фонда в България.

Това е добра новина за инвестиционния пазар на имоти в България, защото такава голяма сделка не се е случвала в последните пет години, коментира Асен Лисев, управляващ съдружник на консултантската компания MBL/CBRE. По думите му всички собственици на молове вече се виждат с една идея по-богати и се надяват успешно да продадат активите си.

Търговският център The Mall отвори врати през април 2010 г. Той е с разгърната застроена площ от 66 хил. кв. м и е сред най-големите в София. В него има над 200 магазина, а заради възловото си място е и сред най-посещаваните молове.

През миналата година обаче врати затвори най-големият магазин в мола – хипермаркета на „Карфур“, заради финансови проблеми на гръцкия собственик „Маринопулос“, който държи правата на марката за България.

През последните години приходите от наеми на търговския център вървят с по около 1 милион лева годишно надолу, показват финансовите му отчети. За 2015 г. приходите му от наеми са 21.3 млн. лв., при 22,4 млн. лв. – за 2014 г. и 23,5 млн. лв. за 2013 г. Въпреки това той остава втория най-печеливш от наеми, след „Парадайз Център“, чиято площ обаче е значително по-голяма от тази на The Mall.

Новият купувач на мола „Ню Юръп Пропърти Инвестмънтс“ (NEPI) е основан през 2007 г. с цел да инвестира в първокласни търговски и офис сгради – първоначално в Румъния, а после и в други страни от Централна и Източна Европа. Днес в портфолиото му са 22 действащи търговски центъра и 5 офис комплекса оценени на близо 1,9 млрд. евро. Пазарната капитализация на фонда е в размер на 3,4 млрд. евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук