Нова проява на антибългарски настроения в РСМ
Нова проява на антибългарски настроения в РСМ

През последните три години е регистрирано рязко увеличаване на броя на македонците, които са станали български граждани. 162 хиляди македонци са доказали, че са българи. Това сочи официална справка на Министерството на правосъдието, поискана от БГНЕС.

Важно е да се подчертае, че за да получат български паспорт, кандидатите трябва да доказат българския си произход чрез своите предци. Изисква се активната им роля и желание. Именно на фона на този значителен брой български граждани в РС Македония въпросът за вписването им в Конституцията става все по-актуален.

Дори в годините, когато светът беше затворен от пандемията от коронавирус, през 2020 и 2021 г., броят на македонците получили българско гражданство е в пъти по-голям от този от предишните години.

Само през 2020 г. техният брой е над 9 хиляди души, а през 2021 г. е 7692 или близо половината от всички получили българско гражданство през тази година 15 167 души.

За сравнение в периода 2013-2019 г. между 1867 и 6193 македонци стават български поданици, но дори и тогава техният брой е много по-голям от броя на получилите българско гражданство от други държави.

За последните 15 години броят на македонците с български паспорт е 86 566 души, което е над половината от всички получили българско гражданство – 162 865 души. Македонските българи са над три пъти повече от представителите на следващата страна в списъка – Молдова.

Към днешна дата чакащите за издаване на указ за получаване на българско гражданство македонци са близо 3500 души.

Статистиката от последните 3 години категорично доказва, че македонците не се влияят от антибългарската истерия в РСМ и продължават да търсят българско гражданство.

От данните ясно проличава, че най-голям е интересът към българското гражданство в страните, където исторически са живели и живеят големи български общности.

Веднага след РС Македония по брой получено българско гражданство се нарежда Молдова, където още в края на XVIII и началото на XIX век се преселват много българи. 26 161 жители на тази бивша съветска република днес са с български паспорти. Броят на украинските българи е на половината на молдовските – 14 391.

Българското гражданство се цени и в Сърбия, където в Западните покрайнини, но и в Пирот и дори Ниш живеят наши сънародници, които по силата на редица несправедливи договори, са останали в тази балканска държава. За периода от 2007 до 2021 г. 9494 жители на Сърбия са станали българи и европейци.

В Албания, която зачита правата на българите, за разлика от някои свои съседи в Западните Балкани, и традиционно има добри отношения с нас, 5732 души са получили българско гражданство.

Останалите държави, в които българското гражданство се цени, са Армения, Ливан, Ирак, Сирия, Афганистан, Виетнам. За посочения период средно по няколко десетки граждани на тези държави са се сдобивали с български паспорт. Малко по-голяма е бройката при Русия и Израел, където говорим за по няколко стотин на година, които са станали български граждани. Любопитното тук е, че сред руснаците, получили български паспорт има много евреи, а сред израелските граждани – много от Русия. Те обикновено имат свой бизнес или ваканционен имот у нас. А най-известният пример е може би състезателката по фигурно пързаляне Александра Фейгин, която достойно представи страната ни на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Информация за чуждите граждани, подали молба за придобиване на българско гражданство, въз основа на която през 2021 г. са образувани преписки за придобиване на българско гражданство, а именно: общо 16 591 броя за посочения период.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук