След поредния провал за намаляване на напрежението между Турция и Германия и намиране на компромис в спора между двете държави за достъп на германска парламентарна делегация в НАТО-вската база „Инджирлик“, партията на министъра на външните работи Зигмар Габриел засилва натиска за изтеглянето на военнослужещите на Бундесвера от военновъздушната база в Турция, пише изданието „Шпигел”.

„Сега, когато резултатът от преговорите е ясен, ХДС/ХСС трябва да прекрати блокадата си, за да може при следващите заседания на Бундестага да бъде взето решение за изтеглянето на Бундесвера“, подчерта говорителят на парламентарната фракция на Германската социалдемократическа партия Нийл Анен.

Външните министри на двете държави – Зигмар Габриел и Мевлют Чавушоглу, не успяха да се споразумеят. Анкара не позволява немска парламентарна делегация да посети НАТО-вската база „Инджирлик”, където са дислоцирани около 260 военнослужещи на Берлин, за да участват в мисиите на водената от САЩ международна коалиция срещу „Ислямска държава“.

По този повод, в сряда федералното правителство в Берлин ще започне обсъждане немските войници да бъдат преместени в Йордания и оттам да продължат участието си в мисиите.

Габриел твърди, че между Берлин и Анкара остават редица проблеми, които помрачават двустранните отношения. Един от тях е ареста на кореспондента на вестник „Ди Велт“ Дениз Юджел, който от месец февруари насам е в затвор в Истанбул.

Берлин си навлече гнева на Анкара и заради решението да забрани на нейни политици да агитират на територията на страната в подкрепа на конституционните промени в Турция.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук