Националният съвет за тристранно сътрудничество прие новата наредба за медицинската експертиза. За да влезе в сила, предстои документът да бъде одобрен и от Министерския съвет. На практика методиката, по която ще се изчислява процентът на трудоспособност, не се променя. Преформулирани са само текстовете, заради които наредбата падна в съда преди няколко седмици.  Тогава хиляди пациенти се оказаха със забавени решения, защото Върховният административен съд отмени методиката за определяне на процентите на трайната нетрудоспособност.

ТЕЛК-овете изпаднаха в ситуацията, в която нямат законова база, на която да стъпят, за да определят процента на нетрудоспособност на хора с повече от едно заболяване. Те нямат правно основание да определят какъвто и да е процент. Това затрудни работата на всички тях. Забави ги и остави много хора без трудово-експертна лекарска оценка“, коментира след заседанието на НСТС зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Лекари и пациентски организации настояват  за увеличаване на списъка със заболявания, за които да се издават пожизнени решения. Освен това настояват да се въведе и по-строг контрол над работата на комисиите, който обаче да не е за сметка на болните хора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук