трактори

До 7000 евро ще могат да получат земеделци, които са били пряко засегнати от кризата с коронавируса. Мярката е част от промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, които бяха приети днес от народните представители.

Мярката ще позволи от наличните финансови средства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. да бъдат подпомогнати както земеделските стопани, така и малките и средни предприятия, занимаващи се с преработка, предлагане на пазара или развитие на селскостопански продукти. Целта е да се осигури непрекъснатост на тяхната стопанска дейност.

50 000 евро ще е помощта за малко или средно предприятие.

Парите ще дойдат от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Мярката е в отговор на икономическите последици от избухването на COVID-кризата,

Европейският регламент, където се залегнали условията за получаване на тази помощ, предвижда тя да стигне до най-засегнатите от кризата с COVID-19.

Заявления ще се подават до края на годината

Помощта е под формата на еднократно плащане, което ще се извършва до 30 юни 2021 г. въз основа на заявления за подпомагане, одобрени до края на тази година.

От Министерството на земеделието, храните и горите вече увериха, че наредбата, определяща реда и начина за прилагане на мярката, ще бъде изработена в кратки срокове, за да заработи възможно най-бързо.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук