Днес се навършват 168 години от смъртта на френския изобретател Луи Брайл, създател на релефно-точковото писмо.

Благодарение на изобретението му всички, дори слепите, могат да учат и четат. С помощта на брайловото писмо могат да се напишат не само букви и цифри, но и математически знаци.

Луи Брайл е роден на 4 януари 1809 година. Когато е на три години, той наранява очите си и ослепява. На десет години в ръцете му попада шрифт, изобретен от капитана на френската армия Шарл Барбие де ла Сер по поръчка на Наполеон.Императорът искал да може да чете доклади и през нощта на фронта. Шрифтът на Барбие не изисква светлина – той е можел да се чете само с пръсти.

За пет години младият Брайл успява да усъвършенства изобретението на Барбие. За обозначение на букви, цифри, а по-късно – и математически символи, химически и музикални знаци той предлага да се представят като комбинации от изпъкнали точки.

Книгите, отпечатани с брайлов шрифт, са 15 пъти по-дебели от нормалното и процеса на четене е три пъти по-дълъг. Книгите, написани по системата на Брайл започват да излизат още приживе, на стогодишнината от неговата смърт е причислен към гениите на Франция и тялото му е пренесено в Пантеона в Париж. Казват, че плочата на неговия надгробен камък е излъскана от докосванията на хиляди ръце.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук