румен гечев
на снимката: Депутатът от БСП Румен Гечев

Интервю специално за ДЕБАТИ.бг на Румен Гечев,
икономически министър на Жан Виденов и участник в неразсекретеното второ заседание на КСНС при президента на 14 юли 2014 за Корпоративна търговска банка.

Между 2014-а година  (кризата КТБ, правителството „Орешарски“)  и   1996-а (фалити на 17 банки, рухваща държавна икономика, правителството „Виденов) има обективни аналогии, но и важни различия.

И в двата случая става дума за банкови грабежи. Крадат се депозити на граждани и фирми и се „усвояват“ от близки кръгове, а сметката се плаща от целия народ. 

И в двата случая БНБ не изпълнява своите конституционни и законови задължения и търси как да прехвърли горещия картоф на правителствата, казва в интервю за ДЕБАТИ.бг Румен Гечев.                                                                     

Румен Гечев е депутат на БСП, през 1996-а икономически министър на Жан Виденов. Заместник-председател е на парламентарната бюджетната комисия през 2014-а и участник в още неосветленото второ заседание на КСНС при президента на 14 юли с повод кризата с Корпоративна търговска банка.

Преди, през 1996-а, 17 банки влязоха в съдебни процедури за фалит, сега, през 2014 –а имаше проблеми в една банка. Иначе казано, нямаше системен проблем.

Бюджетът на кабинета „Виденов“ бе под непосилното напрежение по изплащането на външния дълг, сега имаме координация и сътрудничество с Европейската централна банка и със специализираните институции на ЕС. През 90-те години буквално „висяхме“ на благоволението на МВФ и Световната банка, до чиито ресурси имахме ограничен, труден и противоречив достъп.  На правителството „Виденов“ не бяха оставени никакви валутни или бюджетни резерви, БНБ и търговските банки даже не бяха помисляли за гаранционни фондове и т.н., припомня Гечев.

Румен Гечев отговаря в интервюто на два основни въпроса:  как възприема казаното от Сергей Станишев ден след отварянето на първата политическа стенограма за КТБ, че лятото на 2014-а  е реваншът на БСП за Виденовата зима 1996. И доколко казва истината или чия истина казва сега Петър Чобанов, ексфинансов министър на БСП, сега  депутат на ДПС, за направеното и ненаправеното за „спасяването на КТБ“.

(Интервюто с Румен Гечев)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук