българите изборите

ГЕРБ, ДПС и „Воля“ подкрепиха мажоритарния вот. Парламентарната правна комисия прие на първо четене законопроекта за промени в Изборното законодателство, предложени от ГЕРБ. „За“ гласуваха 12 народни представители, а 10 бяха „против“.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов защити промяната, като подчерта:

Тя е основава на конкретна обществена необходимост, мажоритарната система трябва да се въведе, след като избирателят изисква по-персонална връзка с кандидатите, по-голяма възможност за контакт и комуникация, за да може да ангажира чисто политически тяхната отговорност”.

БСП няма да подкрепи предложението на ГЕРБ, обяви Крум Зарков. Социалистите имат свой законопроект, който ще внесат.

Нашият законопроект е готов и предвижда 120 мажоритарни и 120 пропорционално избрани народни представители. Негативите на мажоритарната система са добре известни на всички ни. Тя свежда политическата конкуренция до минимум. 2 или 3 партии ще оцелеят“, разясни Зарков.

Позицията на коалиционния партньор в правителството – Обединените патриоти  – не е изненада.

Обединени патриоти“ няма да подкрепят този законопроект“, заяви народният представител Христиан Митев. „Мажоритарната система има огромен недостатък- липсата на представителност“, е тезата на патриотите. И още : преминаването към такава изборна система ще доведе до нови административни тежести.

Промените в Изборното законодателство отпаднаха от коалиционното споразумение. Единият от съпредседателите на ОП Валери Симеонов е краен противник на референдума и на промените, които се предлагат с него.

Изненадваща подкрепа за ГЕРБ и за мажоритарния вот дойде от ДПС и „Воля”.

Хамид Хамид от ДПС предупреди, че движението все още няма окончателна позиция по законопроекта.

 „Има колеги, които смятат, че мажоритарната система ще даде допълнително мандати на ДПС, но това не е основният аргумент. Има много неща, с които не сме съгласни, ако законопроектът бъде приет, ще предложим промени на второ четене , каза Хамид от името на ДПС. Движението не приема районирането на 240 едномандатни района да прави президентът.

Съществена промяна в Изборния кодекс е предложението на управляващите за въвеждането на изцяло мажоритарен вот.

На референдума през ноември м.г. това поискаха и над 2.5 млн. избиратели. Макар преди две седмици Върховният Административен съд да реши окончателно, че всенародното допитване иницирано от „Шоуто на Слави“ няма задължителен характер, от ГЕРБ внесоха промените в изборното законодателство.
Според тези промени мажоритарният вот ще е „два тура с абсолютно мнозинство“. Досегашните 31 многомандатни избирателни района стават  240 едномандатни, където всяка партия или коалиция ще може да издигне само един кандидат-депутат.

Ако никой не спечели 50%+1 гласа още на първия тур, първите с най-голяма подкрепа ще се състезават на балотаж. Там  за избран се счита кандидатът, събрал най-много гласове. Ако отново има равенство на гласовете, се прави нов частичен балотаж.

Един от най-спорните моменти – разделянето на страната на 240 едномандатни района, ГЕРБ прехвърли на президента. Нов момент е, че гласовете на избирателите от чужбина ще отиват в района, където са регистрирани по постоянен адрес.

Законопроектът на ГЕРБ зачита и мнението на гласувалите в референдума, които поискаха намаляването на държавната субсидия за политическите партии да стане от 11 лв., както е сега, на 1 лев на глас.

мажоритарни избори
Заседание на парламентарната комисия по правни въпроси

Комисията отхвърли законопроекта на ДПС за изменение на Изборния кодекс.

Депутатите на Движението за права и свободи искат премахване на задължителното гласуване и премахване на квадратчето „Не подкрепям никого“ от изборната бюлетина.

Искат още да се отмени ограничението предизборната агитация да се води само на български език. ДПС предлага да може да се агитира и на език, „различен от българския, но при осигурен превод”. В законопроeкта им пише, че избирателни секции извън страната се откриват там, където има дипломатически и консулски представителства, и най-малко при 20 желаещи да гласуват. А където няма български представителства се откриват избирателни секции, ако най-малко 40 са подали заявление за гласуване.

ДПС предлагат създаването на нова алинея с текст: „Партиите и коалициите имат право при регистрация на кандидатските си листи за всеки вид избори под номера на листата, който съвпада с номера на жребия, да няма кандидат и да остане бяло поле. В този случай подредбата на съответната кандидатска листа не се преномерира служебно”. Мотивът за предложените промени е да бъдaт избегнати грешки от типа 15/15. Вбъдеще се предлага жребият за номера на партиите и коалициите в бюлетината, да е преди регистрация на кандидатските листи и всяка партия сама да преценява и да има право да остави празно мястото на позиция със съвпадащия номер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук