как се уреждат дела в спецсъда

23 митничари от ГКПП Кулата са арестувани при операция на ГДБОП, ДАНС, Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд. Задържаните митнически инспектори са участвали в корупционна схема в особено големи размери, при която осигурявали „чадър“ за преминаването на контрабанда през пункта.

Претърсени са над 83 адреса в София, Кюстендил, Благоевград, Сандански, Петрич и граничен пункт Кулата. При обиските са намерени над 60 000 лева.

Задържаните митнически служители остават за 24-часа в ареста. Образувано е досъдебно производство за организирана престъпна група за получаване на подкупи. Предстои да се прецени до края на седмицата, на колко от задържаните 23 ще им бъдат повдигнати обвинения и колко от тях ще бъдат освободени и привлечени като свидетели.

Схемите, по които се е работило, са няколко.

Традиционна, при която митническите инспектори са искали по 5-10 евро, за да се осигури „спокойствие” на шофьорите на тирове при преминаването през пункта.

Имало е и „ВИП клиенти“ с осигурен „абонамент“. При преминаването на тежкотоварните камиони през ГКПП, има различни законови регламентации, колко трябва да тежи товарът на тира.  Ако при претеглянето се констатира претоварване, се заплащат определени суми, регламентирани от закона. За да не бъдат плащани „такси свръх багаж”,  фирмите собственици на камионите са плащали по 50-100 лв. на преминаване за камион, за да не бъде проверяван товарът. Плащането е ставало на месечна база. За прибираните суми,  митничаруте са си водили стриктно „черно счетоводство“.

При третия случай „не се използва тази „преференциална цена“, когато се констатира претоварен определен камион. Сумата е различна, в зависимост от претоварването. В случай, че се констатира това на кантара, не нулират системата и предлагат на съответния шофьор да мине втори път срещу 100 или над 100 евро. Тогава не се отчита претоварването и камионът преминава“, разкри схемата Иван Гешев от Специализираната прокуратура.

Прокуратурата има информация за 6 транспортни фирми, които редовно са участвали в схемата „на абонамент” и са си плащали „такса спокойствие” за преминаване през пункта.

Предполагам, че тази група има ръководител. Нивото, което е стигнато е началник-смяна. Работи се по всички смени на митница „Кулата“, каза още Гешев.

И коментира, че приходът на задържаните митнически инспектори е бил значителен и сериозно е ощетявал държавния бюджет.

Тази операция, освен че разбива корупционна схема, е и част от мерките, които са приоритет на правителството и са под постоянния контрол на премиера, това е противодействие на контрабандата “, коментира главният секретар на МВР Младен Маринов.

По думите му засилването на контрола по КПП-тата е в посока на противодействието на незаконното преминаване на граждани и товари.

Заради провеждането на специализираната акция на ГКПП Кулата се образуваха 8-кимометрови колони от тежкотоварни автомобили в двете посоки на пункта, и на входа, и на изхода на страната. Няма забавяне от „Гранична полиция”  при обработката на документите на преминаващите.

 „Тя трае средно около 1 минути. Има опашка от товарни автомобили пред кантарите на митницата. Преминаването на леки коли и автобуси през пункта е нормално, няма образувани колони“, разказа Лора Любенова, говорител на ГД „Гранична полиция“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук