Случаят КТБ най-накрая влезе в Специализирания наказателен съд. Обвинителният акт е 15 000 страници, което за България е своеобразен рекорд.

Общо 18 души са привлечени като обвиняеми, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всяко от обвинените лица, съобщиха от прокуратурата.

Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

На съд са предадени: Цветан Василев, Снежанка Велева – Стефанова, Маргарита Голева, Александър Панталеев, Красимир Хаджидинев, Георги Христов, Мария Димова, Борислава Тренева-Кючукова, Маргарита Петрова, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Илиан Зафиров, Георги Зяпков, Цветан Гунев, Румен Симеонов, Славияна Данаилова-Велева.

Още на 10 юли главният прокурор Сотир Цацаров обеща, че обвинението ще бъде внесено на 20 юли.

„Прокуратурата е извършила огромна работа по издирването и установяването на всички факти и обстоятелства около банковия фалит”, заяви главният прокурор.

Той определи работата по изработването и внасянето на обвинителния акт като своеобразен рекорд за българския наказателен процес.

Целия документ вижте ТУК:

ОБЩ ПОГЛЕД ВЪРХУ МОДЕЛЪТ КТБ

За КТБ прокуратурата казва с обвинителният акт: една голяма пирамида, която е била подхранвана финансово, която е била подхранвана лично, и която в крайна сметка е служила и за определени политически цели, да не се лъжем за това, коментира Цацаров.

Интересното е, че на този етап към банковия надзор на БНБ и към комисията за финансов надзор прокуратурата няма претенции.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!