В понеделник екипът на болница „Надежда” откри изложба, посветена на борбата с рака на гърдата и съхраняването на репродуктивните възможности на младите жени, сблъскали се с коварната болест.

Експозицията в градината пред Народния театър, която е под наслов „Запази надежда”, представя снимки на лекари в различни медицински направления, които имат досег с рака на гърдата, както и такива на жени, преборили заболяването. Автор на снимките е известният моден фотограф Диляна Флорентин.

Сред лекарите, които са застанали пред обектива на Флорентин са проф. д-р Константа Тимчева – онколог, д-р Георги Стаменов– специалист по репродуктивна медицина, д-р Деян Атанасов – хирург, д-р Настя Ненова – Балаценко– специалист по образна диагностика, Стефка Николова – ембриолог.

Чрез кампанията 5 смели жени, победили рака на гърдата, разказват своите лични истории, за трудностите, през които са преминали и за надеждата, която са срещнали по пътя на борбата със заболяването – Виржиния Сърнова, Теодора Тодорова, Валентина Йорданова, Анета Тодорова и Иванка Стефанова. Специално участие със снимки и послание взе и Нана Гладуиш, основателят на фондация „Една от 8“.

Изложбата има за цел да напомни по един въздействащ начин колко важни са профилактичните прегледи за превенцията на заболяването. Ракът на гърдата е лечим, когато бъде диагностициран навреме. Кампанията също информира за възможността за съхраняване на яйцеклетки или ембриони в случаите, в които се налага прилагане н химио- или лъчетерапия, тъй като често този вид лечение застрашава репродуктивната способност на жените.

През месеците октомври и ноември 200 безплатни профилактични прегледа за рак на гърдата за жени до 40 г. , както и оценка на яйчников резерв (100 безплатни пакета) за жени до 39 г. като част от кампанията „Запази надежда”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук