Българският национален отбор победи настоящия шампион Сърбия с 3:2 (25:18, 20:25, 25:23,24:26, 15:12) на последния турнир от Световната лига преди финалите в Бразилия, които започват на 4 юли. Така националите запазиха добри шансове за класиране за решителните срещи. Днес им предстои мач с домакина на турнира – Аржентина.

Играта на лъвовете се отличаваше с отлично представяне на блокада, която затрудни максимално съперниците ни. Те обаче показаха характер в решителните части и успяха да изведат мача в тайбрек.

За разлика от загубата срещу Бразилия с 0:3, този път Пламен Константинов заложи на титулярния състав от началото на срещата – Цветан Соколов, Георги Братоев, Розалин и Николай Пенчеви, Николай Николов, Виктор Йосифов и Теодор Салпаров.

Началото на мача беше равностойно. Разликата в първите отигравания направи страхотното представяне на българската блокада, както и отличната комбинация между Братоев и Николов. В защита селекцията на Пламен Константинов също се справяше добре, като успяваше да спаси голяма част от отбитите от българския блок топки. Така лъвовете поведоха след 25:18.

9

Във втората част националите бяха догонващи в резултата до 14:13. Лидерството на българският тим обаче се запази за кратко. Съперникът показа стабилна игра в атака и дръпна отново напред в резултата. Резултатът беше изравнен след 20:25.

Третият гейм беше най-равностоен в мача. Двата тима често се сменяха на лидерската позиция в резултата. Играта на българския отбор се характеризираше както с отлични изяви в защита на Теодор Салпаров, така и с грешки в нападение на Николай Пенчев и Цветан Соколов. Лъвовете обаче успяха да измъкнат частта при 25:23 и отново да излязат напред в резултата.

Три успешни блокади за България на Розалин Пенчев и Виктор Йосифов белязаха началото на четвъртия гейм. Националите успяха да си осигурят комфортна преднина, но водените от Никола Гърбич сърби не се предаваха и наваксаха изоставането в самия край на частта за 23:23, а след това достигнаха и до равенство в мача.

Тайбрекът отново започна с доминация на българите. Николай Николов направи няколко атрактивни точки, а българската блокада помогна за натрупването на аванс от 8:5, при който дойде и размяната на полетата. Авансът на лъвовете след това падна до 1 точка, но тя не беше достатъчна и волейболистите ни се поздравиха като краен победител в балканския двубой.

Цветан Соколов отбеляза 26 точки, докато Розалин Пенев записа 18. Николай Николов се отличи със 17.

За плавите, които вече си осигуриха участие на финалите, топреализатор стана Урош Ковачевич, който за 4 гейма записа 15 точки.

Днес предстои последния мач на България в предварителните групи. Лъвовете ще играят срещу Аржентина. Веднъж вече срещнахме тима от Южна Америка на първия турнир в Казан, Русия. Там националите загубиха с 2:3.

За да бъде сигурно класирането на финалите след седмица, възпитаниците на Пламен Константинов трябва да постигнат задължителна победа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук