Преди 185 години на тази дата е роден великият писател Чарлс Латуидж Доджсън, по-известен като Луис Карол. Израснал в малкото селце Деърсбъри, графство Чешър, Англия през 1832г., той е най-малкият от три деца. Артист, математик, лектор и фотограф, просто е трудно да опишеш талантите му с думи.

Невероятният разказвач на незабравимите „Алиса в Страната на чудесата” и „Алиса в Огледалния свят”, популяризира интерпретирането на литературните безсмислици. Развинтеното му въображение и креативност са вдъхновили много умове.

Луис нарича своите истории странни и обвити в тъмнина и няма представа за собствените си творби. Той просто има въображение, което го отвежда на едно невероятно пътешествие, изпълнено с луди герои и пълни безсмислици. Подарък от Страната на чудесата.

Историята за малко момиче, което се е отегчило от стоенето със сестра си, последвало зайчето в дупката, която го отвела до непознатата земя, вълшебните гъби, мързеливата катерица и зловещата кралица, която приключила в Невъленд. Това е „Алиса в Страната на чудесата”, книга, оцеляла през годините и заемаща важно място в любознателните умове на децата.

Поетесата Джийна Чако я нарича „най-странната, приказна и интелигентна книга на всички времена”. Историята я вдъхновява, както никоя друга. „Като възрастен, мога да оценя гениалността на Карол – играта на думи, въображението, образността, забавлението, тъгата и героите.”

„Алиса в Страната на чудесата” е публикувана през 1865г. и оттогава е превеждана, адаптирана, заснемана и какво ли още не. През всичкото това време, не е загубила магнетизма си и влиянието над децата.

Източник: електронното издание inUth

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук