От 2005 г. насам българскитре данъкоплатци са извадили от джоба си 19 млн. лева за обезщетения при осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Основната причина страната ни да бъде осъдена са действия или бездействия на длъжностни лица, довели до нарушаване на човешки права на гражданите.

Държавата има право по Закона за отговорността на държавата и Закона за държавния служител чрез регресен иск да потърси отговорност за виновните. Нито една стотинkа от тези 19 млн. обаче не е удържана на реалните виновници за осъдителните решения – цялата тежест е поета от данъкоплатците.

По отношение не магистратите не е позволено да се търси регресна отговорност, за да могат те да отсъждат без страх от последващи наказания. Нещата обаче не стоят така за членовете на изпълнителната власт.

Това стана ясно от Доклада на Министерство на правосъдието за изпълнението на решенията на ЕСЧП срещу България през 2017 г.

По всички дела, по които България е осъдена за нарушаване на презумпцията за невинност, Европейският съд за правата на човека е посочил конкретно действията на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Той обаче не е понесъл лично отговорност за действията си.

Изказвания като „абсолютен престъпник“, изречени по адрес на Николай Цонев от бившия зам.-градски прокурор на София Роман Василев доведоха до това, че по-късно Цонев осъди България за 100 хил лева.

Компенсация от над 109 000 евро получиха задържаните при операция “Октопод” през 2010 г. Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовиците. Преди тях дело в Страсбург спечели бившият шеф на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов, арестуван при операция “Медузите” през 2010 г. Гуцанов получи 44 000 евро. Дело в Страсбург спецчели и шефът на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов и му бяха присъдени 5100 евро.

Според отчета срещу държавата са заведени 623 дела и така сме на 15-о място в Европейския съюз. Постановени са 65 съдебни решения, от които по 31 дела страната ни е била осъдена. През 2018 г. решенията срещу България са 55, от които 27 са осъдителни.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук