Венцислав Мутафчийски
Брифинг на ген. Венцислав Мутафчийски

190 са заразените с коронавирус у нас, като общият им брой в света вече надхвърля 340 хил. съобщи ген. Венцислав Мутафчийски.

Най-много заразени има в София, а последният с установено наличие на коронавируса е от Плевен. Основната тежест по контролиране на хората, които са под карантина, пада върху МВР, посочи Мутафчийски.

Мнозинството от случаите са в подобряващо се или стационарно положение. Остава критично състоянието на двама пациенти в Пирогов– единият е интубиран още на вратата, другият пациент, приет от друга софийска болница, започват да го будят, добави Мутафчийски.

Проф. Мутафчийски заяви, че България е една от първите страни, които са въвели рестрикции по отношени на домовете за възрастни.

„Първи въведоха такива рестрикции в Канада преди около две седмици и половина, а ние ги въведохме веднага след това. Заедно с женските консултации и т.н. са спрени посещенията и в болниците и в домовете за възрастни хора. В Габровския случай, който имахме, беше изключително деликатен моментът дали ще развие коронавирус, защото тя е изписана от болницата и е настанена в такъв дом – за възрастни хора. Засега нямаме разгар на болестта там“, поясни проф. Мутафчийски.

Мутафчийски заяви, че се разширява кръгът на лабораториите на територията на страната, което ще позволи тестването на по-голяма част от населението.

Стана още ясно, че във всички областни градове има зали, които могат да се оборудват за един ден, а това са 15 000 резервни легла.

Мутафчийски посочи още, че има направени множество дарения, като едно от тях е от народния представител Делян Пеевски, изразяващо се в тестове и защитни облекла на стойност 300 000 лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!