България се отказва да купува изтребители F-16 от Португалия и предпочита самолетите на шведския производител СААБ „Грипен“. Това е потвърдено в доклад на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който днес информира депутатите по темата в рамката на седмичния парламентарен контрол. В същото време, това потвърди и премиерът Бойко Борисов от Брюксел, където участва в срещата на европейските лидери (22-23 юни).

Министър Каракачанов поясни, че офертата за закупуване на F-16 е отпаднала, защото не отговаря на условията по плащанията. Основното изискване при купуването на самолетите е опцията за разсрочено плащане за по-дълъг период, нещо, което не е било спазено при офертата за F-16.

Преговорите започват, след като се гласува в парламента и бъде даден мандат на министъра на отбраната да започне преговори, каза Каракачанов.

Внесеното в МС предложение е пакетно – за нов изтребител, за патрулните кораби и за сухопътната бойна машина.

Според доклада, представен от министъра, офертата за самолетите втора ръка F-16 на Португалия с логистичен пакет от САЩ, дори не е класирана.

Предложението на Швеция е класирано на първо място с резултат 0,90, а предложение на Италия е на втора позиция с резултат 0,61.

Преди седмица от шведската компания СААБ, която произвежда „Грипен“, декларираха готовност да предложат гъвкави финансови решения за продажбата на нови изтребители за българската бойна авиация.

В мандата на служебното правителство на Огнян Герджиков приключи работата на междуведомствена работна група, която обобщи постъпилите оферти. С протокол на първо място беше класирана СААБ с „Грипен“.

Задачата на експертите бе обобщаване, анализиране и оценка на отговорите на искането за предоставяне на предложения от Италия, Португалия с логистичен пакет от САЩ и Швеция.

Миналият месец премиерът Бойко Борисов съобщи, че се отлага въвеждането на въоръжение във ВВС на новия вид изтребител Грипен, а предвидените за това средства ще се пренасочат към Сухопътните войски и Военноморските сили. И влезе в задочен спор с президента Румен Радев, който от времето като главанокомандващ ВВС е привържаник на шведската машина. Запознати с темата коментират, че Съединените щати най-вероятно са лобирали, България да се откаже от европейските самолети за сметка на американските.

Според експерти, на срещата на върха в Брюксел при приемането на европейското структурирано сътрудничество в отбраната, е имало нагласи да се купят европейски военни самолети.

Тези лупинги със самолетите продължават вече десет години!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук