На снимката: Изтребителят
На снимката: Изтребителят "Грипен" на шведската компания СААБ

Проверката на анкетна комисия за изтребителите за българската армия може да върви заедно с разговорите с класирания на първо място кандидат за доставката им, каза пред БНР  военният експерт и бивш министър на отбраната Тодор Тагарев. Според него формирането на анкетна комисия по случая, каквото искане отправиха от ГЕРБ, би гарантирало публичност за сделката:

На мен ми се иска да видя едно много внимателно и прецизно оценяване на процеса на вземане на решения за придобиване. Нищо не пречи изпълнителната власт да продължи да води преговори за сключване на договора, а комисията през това време да си изяснява ситуацията, дори спестило малко време. Очакването е, че този междудържавен договор за закупуване на самолети ще влезе в НС. По-добре някой да започне сега да анализира ситуацията, отколкото да изчака всичко да приключи и тогава да отдели няколко месеца за анализ.

Изборът на нов изтребител трябва да стане след подробно проучване, заявиха сутрешния блок на БНТ Христо Гаджев, от Комисията по отбрана в парламента и авиоекспертът Красимир Грозев. Според Грозев е най-добре процедурата да се разсекрети:

Много е важно МО да разсекрети доклада, който е изготвен и да се види методиката, по която е направен избора. Мисля, че не би могло да има някакви тайни. „Юрофайтер“ е хубав, но много тежък за поддръжка. „Грипен“ е нов, Ф-16 се използва и е проверен. Двете неща струват почти еднакво, но ако единият го ползваш 15 – другият – 30 г. „Грипен“ май е малко по-евтин. Сроковете на доставка – при Ф-16 – традиционно са дълги – 3 г. При шведското предложение говорим за 18 месеца.

На въпрос дали има съмнения за нерегламентирано влияние върху експертите, Гаджев изрази надежда, че няма:

Не е наша работа да определяме кой е самолет е по-добър.Ние купуваме не само самолети – ами и поддръжка и обучение. „Юрофайтър“ е прекрасна машина, но поддръжката му е много скъпа. За нас е важно като парламент, че изборът е направен само на база техническите условия. Президентът е безспорен експерт. Но президентството вече няма нищо общо.

От президентството вече отхвърлиха обвиненията в лобизъм при избора на нови изтребители за армията. Съобщението беше направено, след като от ГЕРБ поискаха анкетна комисия да провери дали няма „корупционна схема на най-високо политическо ниво“ и заподозряха държавния глава в натиск за избора на шведските „Грипен“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук