частни болници

Частните болници (НСЧБ) настояват с отворено писмо до премиера Бойко Борисов за спешни решения за облекчаване на административните тежести и за здравеопазването. Наложителен ход в контекста на започналата цялостна държавна административна реформа за облекчаване на граждани и на бизнес, за чието приключване министър-председателят постави краен срок септември т.г.

Предлагаме да бъдат премахнати лимитите на болниците. Това е административна мярка, която поражда само скандали, пречи на развитието на здравната система, създава огромни предпоставки за корупция и нарушава правата на пациентите свободно да избират къде да се лекуват. Има много други пазарни механизми за регулиране на общите разходи, които могат да бъдат приложени“, пишат от сдружението.

„Зад всяко административно ограничение потенциално стои отворена врата за корупция. Премахвайки ненужните административни ограничения, ще бъдат премахнати и възможностите за корупционни практики“, се казва в документа, подписан от председателя на сдружението д-р Николай Болтаджиев.

Лекарите настояват правителството да възприеме изцяло нов подход и по отношение на медицинските стандарти,  наричани “стандарти за качество”,  които обаче не отговарят нито по форма, нито по съдържание на това понятие, аргументират се експертите.

“Медицинските стандарти сега са съвкупност от административни и в голямата си част ненужни от медицинска и управленска гледна точка изисквания. В една част те дублират изисквания, записани в други нормативни актове, в друга – представляват откровено лобистки интереси. Можем да посочим дори имената на хората, които са ги прокарали през Министерството на здравеопазването“, обръщат внимание от сдружението на частните болници.

Подчертават още, че за стандартите липсват задължителните инкономическо-финансови оценки, което е основна причина голяма част от нормите да падат постоянно, отменяни от Върховния административен съд.

Сдружението иска и промяна на регламентите за прилагането на Националната здравна карта.

Сега тази карта е просто инструмент за лимитиране на лечебните заведения и дейности. Тя забранява разкриването на нови лечебни заведения или на нови структури към съществуващите.  Създава напълно ненужни административни бариери пред инвестициите в сектора, при това не само частните“, категорични са от НСЧБ и предлагат промени.

Целта на предложенията за картата е стимулиране на инвестициите в сектора, по-високо качество и по-ниска цена на медицинските услуги.

От НСЧБ са за премахване и на изискването договорите между лечебните заведения и районните здравни каси да се сключват всяка година. Очакват среща с премиера Борисов и решение срещу тежката администрация и бюрокрация в здравеопазването максимално скоро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук