Правителството реши НДК да мине под ръководството на Министерството на културата.Така за сградата вече няма да отговаря министъра за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

В понеделник, тя освободи директорът на Националния дворец на културата Мирослав Боршош, защото имала съмнение, че финансите на дружеството се управляват добре. Застрашени били и дейностите по подготовка на сградата за европредседателството.

Премиерът Бойко Борисов обаче вчера върна Мирослав Боршош на поста.

Междувременно, от прокуратурата съобщиха, че е образувано досъдебно производство за разпореждане с бюджетни средства в НДК не по предназначението им.

ДАНС е подала към главния прокурор справка, в която се виждат нарушения с бюджетни средства, отпуснати от МС 17 млн. лв. на НДК за „увеличаване капитала на дружеството с оглед разходите по европредседателството”.

Твърди се, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния директор за други цели, като са извършвани плащания по договори за минали периоди.

Проверката приключила на 17 май, а на 6 юни прокуратурата е образувала производство с предмет за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук