Повече от 80% от пешеходните пътеки в страната не отговарят на стандартите за маркировка и поставени знаци. Това обявиха на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Валентин Радев и регионалният министър Николай Нанков след края на проверката, разпоредена от прокуратурата в края на м.г. заради зачестилите инциденти на „зебри“.

Проверени са близо 14 000 пешеходни пътеки, като „фрапантни нарушения“ са констатирани най-често в Пазарджик, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора.

Цацаров определи този списък с градове като „срамен“.

„Проверките показаха сериозни нарушения, открити са отчайващи дефицити, например два пъти повече липсващи знаци от наличните в много области. Показват неправилно разположение на пешеходните пътеки. Неправилно маркиране, неправилна сигнализация“, посочи главният прокурор.

Той добави, че регионалното министерство предстои да създаде национален регистър на пешеходните пътеки, но и да разработи идеи за промяна на нормативната уредба, „така че проверки, като тази, да се правят ежегодно на територията на цялата страна, а неизпълнението на задълженията да има за последица сериозни санкции“.

„МВР следва да използва в рамката на проверката и нейното финализиране всички възможности, които действащото законодателство предоставя, за да наложи на стопаните на пътя, независимо дали говорим за улици в населеното място или част от републиканската пътна мрежа, да отстранят нарушенията за срок не по-дълъг от 30 юни 2018 г“, добави Цацаров.

Санкциите за неизпълнените предписания са между 2000 и 7000 лева.

По време на пресконференцията на Радев и Цацаров не стана ясно дали инцидентите на цветни пешеходни пътеки са намалели, откакто те бяха коригирани според изискванията – само с бяла боя. Това бе една от първите мерки, обявени от властите в началото на проверката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!