При президента и в Народното събрание постъпи искане от Сдружението Инициатива „Правосъдие за всеки“ да се инициира бърза конституционна промяна за намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет преди смяната на неговия състав през месец октомври тази година.

Досега на няколко пъти водещи политици на основните  партии изказаха мнение, че квотата на парламента във ВСС трябва да бъде намалена, а това е и становището на вицепремиера с ресор съдебна реформа г-жа Екатерина Захариева“ се казва в позицията изпратена до държавния глава и депутатите.

Аргументът им е, че с намаляване на парламентарната квота във ВСС „България ще изпълни една от основните препоръки на делегацията на ЕК от редовния мониторингов доклад по глава „Правосъдие и вътрешен ред“, а също на Венецианската комисия, като се намали съществено политическото влияние в независимата съдебна власт и се даде възможност на магистратите сами и в пряк избор да излъчват представители за ръководния си орган. Този нов подход вече даде своите добри резултати при избора на членовете на съдийската колегия във ВСС“.

В заключение от инициативата „Правосъдие за всеки“, искат от президента и народните представители да внесат проект за конституционни промени  „в бърз порядък, с който да инициирате намаляване на парламентарната квота във ВСС от 11 (единадесет) на 5 (пет) души, които да се разпределят съответно: трима в Прокурорската колегия и двама в Съдийската колегия. Останалите вакантни места да бъдат попълнени на частични преки избори сред съдиите и прокурорите за съответната бройка в техните колегии.
Изборът на тези пет парламентарни представители да бъде предшестван от обществена дискусия по техните професионални и нравствени качества, с участието на представители на граждански и съсловни организации, университетски преподаватели и независими общественици„.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук