Мария Габриел получи подкрепата на мнозинството в Европейския парламент за назначаването й като еврокомисар в ресор „Цифровизация”.

517 (75%) от гласувалите депутати подкрепиха Габриел. Само 77 бяха против, а 89 се въздържаха.

Макар че вотът бе таен, резултатите показват, че българският кандидат за еврокомисар получава одобрението на почти всички политическите групи, след като техните координатори единодушно дадоха положителна оценка на нейното представяне при публичното й изслушване на 20-ти юни, на което кандидатката отговаряше три часа на въпросите на колегите си от 5 парламентарни комисии.

Председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер приветства гласуването за кандидатурата на Мария Габриел.

„Според мен е много добре, че жена ще заеме този пост в състава на Еврокомисията. Радвам се, че всички групи я подкрепят и тя ще заеме важна позиция по въпросите на цифровизацията”, каза Вебер.

Следва писмената процедура за назначаването на Габриел, която е формална сред представителствата на 28-те държави-членки в Брюксел, което може да стане още до края на тази седмица.

До назначаването й се стигна след като българският еврокомисар Кристалина Георигиева оваканти мястото в началото на годината. Ресорът на Георгиева – бюджет и човешки ресурси, беше предаден на германския представител Гюнтер Йотингер, а за Габриел остана неговият бивш ресор – цифрова икономика и общество.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук