Правителството в оставка осигури 22,9 млн. лв. допълнително за Министерството на регионалното развитие, с които трябва да се извърши авансово плащане за доизграждането на АМ „Хемус”. Завършването на магистралата е един от основните приоритети за кабинета и е ключов проект за развитието на Северна България.

„Хемус” ще свързва София с пристанище Варна и е част от Европейската пътна мрежа.

Очакваната дължина на магистралата е около 420 км, като неизградената част от нея е с дължина около 250 км.

Според Стратегията за развитие на пътната инфраструктура в България 2016-2022 г., доизграждането на АМ „Хемус“ ще изиграе изключително важна роля при изпълнението на Национална програма за развитие на България 2020.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обвини Агенция „Пътна инфраструктура“ и правителството в корупционна схема по обществена поръчка за строителството на автомагистралата. Според него конкурсът за строителство на аутобана е нагласен, за да спечели фирма на депутата от ДПС Делян Пеевски.

„Докато в Народното събрание управляващите ни баламосват с популистки предложения във връзка с проведения референдум на тв шоуто на Слави Трифонов, те отново подариха строителството на участък от магистрала „Хемус“ на съдружието Борисов – Пеевски, точно както преди една година“, каза на брифинг в парламента председателят на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

Той визира резултати от обществена поръчка на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), според които за изпълнител на строителството на близо 10 км от магистрала „Хемус“ между Ябланица и Боаза е избрано дружеството „ХВП Ябланица“ ДЗЗД, в което участват фирмите „Хидрострой“, „Водстрой 98“ и „Пътстрой Бургас“. Трите фирми са и сред изпълнителите на строежа на оградата на границата, за която държавата отпуска пари без обществена поръчка.

Сега те печелят поръчката за „Хемус“ с цена от близо 55 млн. лв. без ДДС, което е двойно по-евтино на километър спрямо предишния търг. Зад трите фирми официално стои бившият пътен шеф от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев. Той купи свързваната с депутата Делян Пеевски „Водстрой 98“ миналата година, но според представители на строителния бранш сделката е фиктивна.

Обществената поръчка беше спряна преди около година след нареждане от премиера Бойко Борисов, тъй като се появиха съмнения, че тя е нагласена заради фирми на Делян Пеевски и Валентин Златев.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук