Пирамидите

Много хора свързват Египет с пирамидите. Но за тях знаем само, че са огромни, впечатляващи архитектурни проекти, построени преди много, много години. Известно е също така, че пирамидите са служили за гробници на египетските фараони. Но всъщност има много по-интересни и по-малко познати факти за тези очарователни сгради. Ето някои от тях:

№1 Трите пирамиди в Гиза са най-популярните, но всъщност в цялата страна има открити 140 пирамиди.

Пирамиди

№2 Най-старата египетска пирамида е тази на Джосер, построена през 27 век преди Христа.

№3 Хеопсовата (Великата) пирамида е най-голямата от всички. Оригинално тя била висока 146,5 метра. Днес тя е с височина 138,8 метра.

№4 Великата пирамида в Гиза е най-старото от Седемте чудеса на света и единственото, което съществува и до днес.

№5 За построяването на една пирамида били нужни приблизително 100 000 души.

№6 Пирамидите в Гиза се „охраняват” от Сфинкса – най-голямата монолитна статуя в света. Сфинксът – огромната статуя с човешка глава и тяло на лъв, датира от 2500 пр.н.е., с човешко лице, широко шест метра, издялан от варовик. Според класическата египтология изображението е на Хефрен – син на Хеопс. 

№7 Всички пирамиди са построени на западния бряг на река Нил – брегът на залязващото слънце, символизиращ земята на мъртвите.

№8 Древните египтяни погребвали фараоните си в пирамидите, заедно с най-техните предмети – от ежедневни вещи до най-скъпи бижута. Те вярвали, че мъртъвците ще използват любимите си неща в задгробния си живот.

№9 Първият известен архитект на пирамида е Имхотеп. Смята се, че той е авторът на първата пирамида – на Джосер.

№10 Експертите се съгласяват, че пирамидите са изградени от огромни каменни блокове, издълбани с длето от каменни кариери. Методите на преместването на скалите и тяхното повдигане буди много дискусии и спекулации.

№11 Техниката за построяването на една пирамида еволюирала във времето – ранните постройки и тези от следващите години почти нямат нищо общо.

№12 През XII век е направен опит да се унищожат пирамидите в Гиза. Ал-Азиз – кюрдски владетел и вторият египетски султан направили опит да ги разруши, но се отказали, защото задачата им се видяла много сложна. Въпреки това той успял да унищожи пирамидата на Микерин.

№13 Трите пирамиди в Гиза съвпадат точно със съзвездието Орион. Това може и да е направено умишлено, защото звездите били свързани с Озирис – богът на прераждането и отвъдния живот.

№14 Хеопсовата пирамида е направена от 2 300 000 каменни блока, които тежат между 2 и 30 тона, някои достигат и повече от 50.

№15 Първоначално пирамидите били покрити със силно полиран варовик, който отразявал слънчевата светлина и ги правел да блестят като бижута.

№16 Заради покритието, пирамидите се виждали от Израел, а може би дори и от Луната.

№17 Въпреки високите температури навън, в пирамидите е около 20 градуса.

№18 Трудно е да се каже с точност, но учените предполагат, че Хеопсовата пирамида тежи около 6 милиона тона.

№19 Хеопсовата пирамида сочи на ТОЧНО на север. В наши дни учените установили минимално отклонение, но го обясняват с това, че Северният полюс се променя във времето.

№20 По принцип една пирамида би трябвало да се строи 200 години. Това означава, че египтяните са строили няколко по едно и също време.

№21 Една от причините пирамидите да са толкова добре запазени е, че египтяните са използвали разтвор е с неизвестен произход. Химическият му състав е известен и е анализиран, но не може да бъде възпроизведен. Силата му е по-голяма от тази на камъка, щом продължава да бъде непоклатим и днес.

№22 Противно на разпространената теория, пирамидите са построени не от роби или затворници, а от платени работници.

№23 Много хора свързват пирамидите с йероглифите, но в Хеопсовата пирамида не са намерени никакви йероглифи.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук