2301 лева – толкова са необходими на месец за издръжката на едно четиричленно семейство в България. Животът е поскъпнал заради по-високите цени на основни хранителни продукти, природен газ и топлоенергия. За да живеят сравнително добре като покриват основните си нужди двамата родители в едно четиричленно семейство трябва да получават заплати не по-ниски от 1 400 лева, изчислиха от КНСБ. Реалността обаче е различна – средната заплата е значително по-ниска от необходимото.

Повече 2 от милиона души оцеляват с под 314 лева на месец и така се оказват под линията на бедността. И ако във Видин заплатата е 600 лева, то в столицата е повече от два пъти по-висока. Но и разходите са по-високи. Затова от КНСБ са изчислили: в София всеки трябва да изкарва поне по 1 900 лева на месец.

„Разликата между София и страната се усилва и от друг ъгъл. Ако махнем София в изчислението на средната работна заплата, ще видим, че тя ще падне с близо 200 лева по-надолу, тоест – 862 лева. В България социалните неравенства се задълбочават. Ние продължаваме да дълбаеме пропастта между сравнително богатите българи, ако можем да ги наречем богати тези, които получават някакъв приличен доход и тези, които са по-бедни“, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!