Американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин са водили още един неофициален разговор в рамките на срещата на страните от Г-20, потвърди Белият дом. Той се състоял в края на официлана вечеря, но Вашингтон не съобщава обсъжданите теми.

Президентът Доналд Тръмп определи медийното разследване по повод на срещата като „болестно“.

Връзките между двамата държавни глави са обект на засилен обществен интерес заради разследването, което тече в Съединените щати за руска намеса в президентските избори.

Американските разузнавателни агенции предполагат, че Москва се е опитала да подпомогне Тръмп. Версията се отрича от Кремъл, а американският президент многократно е отхвърлял тези обвинения.

Вторият разговор между президентите на САЩ и Русия е бил проведен по време на вечеря на държавните глави в рамките на срещата на страните от Г-20 в Хамбург, по-рано този месец. Тръм станал от мястото си и отишъл при Путин, който стоял до съпругата му Мелания, съобщава Си Ен Ен. Така те разговаряли насаме, без помощта на официалния преводач на руския президент. Тръмп седял до съпругата на японския премиер Шинзо Абе, така че американският преводач на вечерята говорел японски, не руски. Медии не били допуснати, беше съобщено още в сутрешния блок на американския телевизионен канал.

Колко дълго е продължил разговорът – не е уточнено.

Иън Бремър, президент на базираната в САЩ „Евразия Груп“ първи съобщил за разговора в имейл до свои клиенти. В него пише: „Доналд Тръмп стана от масата и седна до Путин за около 1 час. Разговорът изглеждаше приятелски“.

Никой не е стоял в непосредствена близост, така че не е ясно за какво са говорили двамата държавни глави.

Бремър не е присъствал лично на официалната вечеря, но по думите му, получил информацията от източник, който бил на събитието и бил „изненадан и объркан“ от случващото се. В изявлението на Белия дом се казва, че не е имало втора среща, а само кратък разговор.

В него четем още: „Инсинуацията, че Белият дом се опива да скрие втората среща между Путин и Тръмп е абсурдна и не отговаря на истината. Част от задълженията на президента е да общува с другите световни лидери.“

Според говорителя на Съвета по националната сигурност Майкъм Антон, не се касае за среща, а за „дръпване настрана“: „Кратък разговор по време на десерта не е среща“, категоричен е той.

По-късно Тръмп написа в социалната мрежа Туитър „Фалшивата новина за тайна среща с Путин е „болестна“. Лидерите на 20-те държави и техните супруги бяха поканени на вечерята от канцлера на германия Ангела Меркел. Пресата беше уведомена!“

За официалната вечеря на държавните лидери и за присъстващите са знаеше отпреди, само разговора между Тръмп и Путин беше изненада. След официалната среща между двамата, Тръмп коментира, че е „упражнил натиск“ върху Путин във връзка с обвиненията за руска намеса в американските избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук