24 май

На първо четене парламентът прие да се преименува празникът 24 май. По предложение на „Обединени патриоти“ депутатите записаха в Кодекса на труда празникът да бъде „Ден на българската писменост, просвета и култура“.

Към момента празникът носи наименованието „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“.

Не бе приета обаче идеята на Юлиан Ангелов 15 август – Успение на Пресвета Богородица, да бъде официален празник в националния ни календар.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков мотивира решението:

„Преименуването на празника 24 май на Ден на българската писменост, просвета и култура би имало международен отзвук – трябва да го направим заедно, за да отстояваме правотата си”.

И добави:

„Ние подкрепяме аргументите на „Обединени патриоти“, че този празник е български. Впоследствие, той е станал празник и на други страни, които пишат на кирилица. Безспорен факт е, че кирилицата е писменост, която е произведена в двора на цар Симеон Велики, от българската държава. Това е златният век на българската култура. Ако ние разширим дебата за националния празник на България, който вече е конституционен, може да твърдим, че през този празник може да се свържем с нашето средновековно минало, в което България е била една от основните геополитически сили на европейския континент. Този празник е консенсусен, той се празнува от стари и от млади. Той е безусловно приет от цялото българско общество. Нашето настояване е, когато правим такива промени, да потърсим възможност за постигане и на политически консенсус, но и на национално съгласие. Ще подкрепим предложението на патриотите на първо четене, но в периода между двете четения ще настояваме да водим диалог с всички политически сили.“

Биков каза, че „ако променяме формулировката на празника, да го направим така, че от това да произтече едно национално обединение, а не да разделим българското общество“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук