София филм фест

27-то издание на „София филм фест“ започва днес. Откриването е тази вечер в зала 1 на НДК с немския документален филм „Повелителят на горите“ на носителя на наградите „Оскар“ и „Златна палма“ Фолкер Шльондорф, който днес по обед пристига в България. Той ще бъде посрещнат на зелен, а не на червен килим, защото това издание на „София филм фест“ следва „зелената“ идея за опазване на околната среда.

Тази вечер в зала 1 на НДК Фолкер Шльондорф ще представи лично новия си филм „Повелителят на горите“, който разказва историята на Тони Ринаудо, открил начин да отглежда дървета в най-безплодните райони на Африка и така осигурява препитанието на хиляди земеделски стопани, разказва директорът на „София филм фест“ Стефан Китанов:

Легендарната актриса Джералдин Чаплин ще бъде един от специалните гости на 27-ия София Филм Фест и ще получи Наградата на София на Столичната община. Заедно с режисьорката Джесика Удуърт и екип те ще представят най-новия им съвместен филм „Лука“, вдъхновен от романа „Татарската пустиня“ на Дино Будзати, чиято премиера беше преди дни в конкурсната програма на филмовия фестивал в Ротердам. Гала-прожекцията на „Лука“ е предвидена за 25 март – във вечерта на връчването на наградите на София Филм Фест!

Едно от емблематичните имена в българското кино – операторът, режисьор и сценарист Радослав Спасов ще получи наградата на София на Столичната община по повод 80-та си годишнина за приноса си към седмото изкуство. Плакетът е дело на художника Георги Чапкънов, който тази година също празнува своя 80-и юбилей.

Международно жури с председател северно македонският режисьор Милчо Манчевски ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното” с парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

Фестивалните прожекции ще продължат в София, Пловдив, Бургас и Варна до 6 април 2023. Прожекциите ще бъдат традиционни – в киносалони, където зрителите могат да съпреживяват заедно киноисториите и да се срещат с голяма част от техните създатели.

Започнал през 1997 като тематичен фестивал с емблематичното име Мюзик Филм Фест, претърпял възходящо развитие през годините, София Филм Фест се превърна в едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа. Той е единственият български кинофестивал с акредитация от FIAPF, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустрия фестивали в света и в календара на ФИПРЕССИ. На СФФ са гостували плеяда световни кинотворци. Сред тях са Вим Вендерс, Алън Паркър, Никита Михалков, Фолкер Шльондорф, Аньес Варда, Иржи Менцел, Коста-Гаврас, Тери Гилиъм, Емир Кустурица, Отар Йоселиани, Биле Аугуст, Горан Паскалевич, Бела Тар, Кшищоф Зануси, Агнешка Холанд, Хю Хъдсън, Клаудия Кардинале, Рупърт Еверет, Франко Неро, Тери Джоунс, Майкъл Пейлин, Нури Билге Джейлан, Джери Шацбърг, Данис Танович, Мика Каурисмаки, Павел Павликовски, Мики Манойлович, Илдико Енеди, Ейбъл Ферара и много, много други.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук