Иван Гешев
На снимката: Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев е бил в отпуск по времето на посещението си в САЩ, където участва в Националната молитвена закуска. От прокуратурата заявяват, че пътуването на обвинител №1 не е било за сметка на институцията. Не е ясно обаче дали е имало командировани служители и кой в крайна сметка е платил за пътуването зад океана.

„Посоченото пътуване не е финансирано със средства от бюджета на Прокуратурата на Република България. Такива не са разходвани и в каквато и да било връзка с осъщественото пътуване“, пише в отговора на институцията до Mediapool.bg.

Гешев е бил в отпуска от 31 януари до 7 февруари включително.

По време на посещението му в САЩ държавното обвинение разпространи снимки от участието на главния прокурор на конференцията, на която е обсъждана руската агресия в Украйна, на която от пост на полски политик в „Туитър“ се разбра, че е бил и заместник-председателят на ДПС Хамид Хамид.

За визитата на Гешев, оповестена като негово участие в „71-ата годишна Национална молитвена закуска, давана от американския президент“, беше съобщено официално и в сайта на прокуратурата на 30 януари. „В рамките на посещението на главния прокурор в САЩ са предвидени поредица от срещи, както и участие в международни форуми“, гласеше съобщението. От организатора на събитието отрекоха да са отправяли покана към българския главен прокурор.

От посолството на САЩ в София заявиха, че нямат нищо общо с организацията на пътуването.

Накрая се оказа, че главният прокурор получил покана от конгресмена Пийт Сешънс. Именно с него бе една от срещите му, както и с Робърт Адерхолт, член на Камарата на представителите. Прокурорскияг пресцентър съобщи и за срещи с някогашния сръбски външен министър Вук Драшкович и Ахмет Шала, бивш финансов и икономически министър на Косово.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук