Лидерът на БСП Корнелия Нинова сигнализира австрийското правителство и прокуратура за „Цанков камък“ и завежда дела на всички, обвързали името ѝ с проекта.

Това пише в официална позиция на Столетницата.

„В последните дни министър-председателят Борисов и депутати от ГЕРБ, в опити да заглушат корупционни скандали в управлението на суджука, твърдят, че проектът „Цанков камък“ е стартирал, докато съм била зам.-министър и че съм обвързана с него. И двете са лъжа. Проектът стартира в правителството на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. и нямам никакво отношение към него, дори и като зам.-министър в друго правителство от 2005-а до 2007 г. Личните нападки към мен нямат никакво значение, но имат значение членовете и симпатизантите на БСП и онези 1 милион българи, които ни подкрепиха на изборите”, пише Нинова.

Тя добавя, че ще попита главния прокурор при извършените разследвания от страна на прокуратурата, фигурира ли името й.

Освен това, се заканва, че ще заведе дела срещу всички, които я свързват с проекта „Цанков камък”.

„Изпращам писмо до посланика на Австрия в България, като го моля той да информира австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че българският премиер Борисов определя проекта „Цанков камък“ като корупционен. По този начин той въвлича държавата Австрия в корупционен скандал”, пише още Нинова.

Проектът е в изпълнение на договор между България и Австрия, която участва във финансирането, а самото строителство е изпълнено от 3 австрийски фирми.

Припомняме, че вчера депутати от ГЕРБ внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за строежа на „Цанков камък” за втори път, след като преди седем години премиерът Бойко Борисов обяви, че от проекта са откраднати „стотици милиони“.

Лошата слава на проекта не се дължи само на това, че стойността му набъбна от първоначaлно предвидените 440 млн. лв. до 1 млрд., а и защото бившият лидер на ДПС Ахмед Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лв. като консултант по този и още три хидроенергийни проекта. Единият им мотив на ГЕРБ е, че няколко години след въвеждането в експлоатация на съоръжението се е наложило то да бъде ремонтирано, защото можело да се окаже опасно за хората.

От досегашните обяснения на НЕК обаче се разбира, че става дума за планов ремонт и че няма нищо извънредно или опасно. Другият мотив е, че „Цанков камък“ се е оскъпил 3 или 4 пъти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук