МВР започва тримесечна операция за противодействие на битовата престъпност в малките и отдалечените населени места, в която ще участват 1140 полицейски автомобила. Те ще патрулират в цялата страна, като акцентът ще е върху пет области, където проблемът е най-голям. Това решиха на извънредното си заседание министрите и приеха План за противодействие на битовата престъпност.

5 млн. лв. дава държавата за текущи разходи по изпълнението на плана, а за закупуване на автомобили за полицейските патрули, правителството отпусна 2 млн. лв.

По първоначални данни, ще са необходими общо 300 коли, на стойност 8 млн. лв. Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова каза, че от 2008г. не са купувани нови автомобили за нуждите на полицията, автопаркът е стар, а разходите за ремонт са огромни.

По думите й, планът за противодействие на битовата престъпност е подготвен още в края на миналата година и е логичен завършек на усилията на МВР през последните две години.

Бъчварова допълни, че ще се залага на превенцията, като за целта е възстановена работата на 255 междуведомствени комисии за борба с организираната престъпност в общините.

Тя обясни, че реализацията на плана е възможен сега, заради промените в Закона за МВР, според които могат да бъдат назначавани бивши военни и полицаи на позиция сътрудник по охрана.

Вече върви обучението на 1000 души с такъв профил, който ще се използват за охрана по границите, контрол на обществения ред и борбата с битовата престъпност.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че Планът за противодействие на битовата престъпност се финансира за три месеца, а ако следващото правителство иска, може да го продължи.

„Ако не, като се върнем, ще ги направим за цялата година”, допълни премиерът в оставка.

Обещанието на правителството звучи по-скоро като предизборен пиар, отколкото като воля за решаване на проблема с битовата престъпност. Тримесечният план за противодействие на престъпността трябва да изкара до изборите, които най-вероятно ще са през март. А внушението, което се отправя на възрастните хора от малките населени места, е че ако ГЕРБ не спечели изборит, програмата няма да продължи. За съжаление, обаче, тя не беше част от политиката на управляващите в началото на техния мандат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук