Последици след наводненият в Германия

В пострадалите от наводненията райони на Западна Германия около 30 000 човека продължават да бъдат лишени от достъп до електричество и питейна вода. Информацията бе споделена тази сутрин в ефира на германската телевизия RTL от Забине Лакнер от Службата за техническа помощ THW, която работи в района на бедствието.

По думите на Лакнер, в момента служителите на THW и доброволците по места за ангажирани основно с подготовката на условията за връщането на хората по домовете им, които те трябваше спешно да напуснат. Специалистите проверяват устойчивостта на оцелелите сгради, наличието в тях на газ, вода и електричество, както и на работеща канализация.

Освен това спасителите се опитват да попълнят запасите от питейна вода чрез пречистване на речната. С това се занимават основно в болницата в град Бад Нойенар, която също пострада от наводненията.

Германия наводнения

Лакнер споделя, че може да бъде взета вода от кална локва и да се пречисти така, че след това да бъде годна за пиене.

До днес броят на жертвите на разрушителното наводнение достигна 179 човека. В Северен Рейн-Вестфалия са загинали 47 души, а в Рейнланд-Пфалц – 132-ма. Кризисните щабове на провинциалните правителства разработват план за действие в случай, че прогнозите на синоптиците се потвърдят и има валежи през почивните дни.

Министърът на вътрешните работи на Рейнланд-Пфалц Рогер Левенц съобщи, че за населението вече има подготвени укрития на безопасни места.

В Северен Рейн-Вестфалия също се подготвят за нови валежи. Министерството на вътрешните работи на провинцията издаде заповед, според която полицията и противопожарните служби трябва да бъдат в режим на повишена готовност.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!