море, плаж

30 хиляди ученици от I до ХІ клас, учители и други лица ще могат да летуват напълно безплатно тази година. Това ще стане през туристическите оператори. Така в продължение на седмица децата ще могат да отдъхнат, а и да се социализират след месеците карантина и дистанционно обучение, като същевременно ще бъде подпомогнат и бизнесът.

Това съобщи министърът на образованието Николай Денков, който заедно с колегите си Асен Василев и Стела Балтова, обяви новите мерки, с които ще се подпомага бизнесът и в частност най-тежко засегнатия от пандемията – туристическия.

Програмата се казва „Отново заедно“ и в нея ще бъдат включени всички ученици от I до XI клас от държавните и общинските училища.

Денков обясни, че всяко училище ще може да се включи с не повече от 70 ученици, като няма ограничения за размера на самото училище.

Освен нощувка, ще се организират различни арт дейности, посещения на музеи. Програмата ще бъде отворена до 15 септември, като ще бъде разработен и цялостен пакет с пълно изхранване.

От Министерството обявиха, че екскурзиите ще бъдат в малки групи и ще бъдат организирани според всички противоепидемични мерки.

Пътуванията ще се осъществят след края на учебната година, която приключва официално на 23 юни за I до III клас и на 30 юни за ІV до ХІ клас. Малко по-късно свършват занятията за X и XI клас в паралелките с професионална подготовка и с дуална система на обучение.

МОН ще започне да приема кандидатури веднага, след като Националната програма „Отново заедно“ бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли.

Програмата ще бъде финансирана с 15 млн. лева. 500 лева е пакетът за всеки участник – дете и придружаващ учител.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук