Вицепремиерът на Сърбия и министър на търговията Расим Ляич заяви, че загубите за сръбската икономика вследствие въведените от Косово 100% мита възлизат на 300 милиона евро. В тях не са калкулирани съпътстващите загуби на производители и превозвачи.

През ноември 2018 г. Косово въведе облагане със 100% мита за всички произведени от Сърбия стоки.

За 9 месеца в Косово са доставени за 298 млн.евро по-малко сръбски стоки. Ежедневните загуби се изчисляват на 1,78 милиона евро.

Министърът подчертава, че съпътстващите загуби са много по-големи. Транспортните фирми, които доставят стоките в Косово и тези, които обезпечават логистиката, или са без работа, или са принудени да търсят други направления. От загубите са ощетени и много сръбски производители и доставчици.

Голяма част от всички 2,6 хиляди малки и средни предприятия са се сблъскали с проблеми, свързани с тяхното оцеляване. Отделно стои въпросът за сърбите в Северно Косово, които са принудени да купуват стоки с друго производство или да се снабдяват със сръбски стоки по алтернативни пътища. Това води допълнително до увеличаване на разходите им.

В резултат на митническите промени основните стоки в Косово са поскъпнали средно с 5%, например хлебната пшеница. Допълнително са се увеличили и разходите на производителите, които до неотдавна са получавали до 65% от суровините от Сърбия.

Министър Ляич подчерта, че митата са се превърнали в тема на предсрочните избори в Косово и всички политически сили ще я експлоатират, за да получат повече гласове. До сформирането на ново правителство не може да се очаква промяна в режима на внос от Сърбия, затова ще се чакат бъдещите решения на новото правителство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук