ЦИК
Снимката е илюстративна

Централната избирателна комисия отказа да преосмисли решението си за отмяна на машинния вот.

За днешното заседание на комисията бе предвиден дневен ред от три точки – доклади по административни преписки, доклади по дела, жалби и сигнали и разяснителна кампания.

Членът на комисията Любомир Георгиев предложи да се включи първа точка отмяна на решението от снощи, с което бе отменено гласуването с машини на местните избори. И се обоснова: на интернет страницата на Министерството на електронното управление е публикувано решение, с което е удостоверено съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс.

Подкрепиха го обаче само още двама от общо 15 членове на комисията – Цветозар Томов и Елка Стоянова. Всички останали гласуваха „против“, съобщи „24 часа“.

По-рано днес премиерът Николай Денков заяви, че има всички основания да бъде възстановено машинното гласуване. Той посочи, че ЦИК заблуждава обществеността. Даде за пример и как при последните избори е имало 660 хиляди невалидни хартиени бюлетини. Въпреки доводите на Денков и протестите на граждани срещу отмяна на машинния вот, ЦИК отказа да преразгледа решението си.

Във ВАС вече има внесена жалба от ПП-ДБ срещу решението на ЦИК, но вече стана ясно, че съдът ще я разгледа най-рано в понеделник. Обяснението е, че в почивните дни нямало дежурни състави.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук