Тютюнопушене, цигара

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене по инициатива на Световната здравна организация (СЗО). Денят се провежда по цял свят, подчертават се рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.

Световната здравна организация чества Световния ден без тютюн от 1988 г. Темата на Световния ден без тютюнопушене тази година е защитата на младите хора и децата от въздействието на тютюневата индустрия.

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърденчосъдовите, онкологичните, белодробните. По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души. Над 5 милиона от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите – на така нареченото „пасивно пушене”. Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества. От тях поне 250 са определени като опасни, а 50 като канцерогенни (причиняващи рак).

Поради тези причини Световната здравна организация и Европейската комисия водят политика за ограничаване на вредния навик във всички държави. В съзвучие с тези идеи през 2012 г. България въведе забрана за тютюнопушене на обществени места. СЗО прикани всички страни да обмислят още по-строги мерки за борба с порока. Те включват ограничаване на сцените с тютюнопушене във филмите за подрастващи, въвеждане на антиреклами за вредния навик преди прожектирането им и др.

Над 90 600 българи страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), като броят им през последните години непрекъснато се увеличава.

Честотата на заболяването у нас е значително над средното за Европа и обхваща над 10% от населението. Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за появата на ХОББ, а 39.4% от българите посягат към цигарите. Употребата на тютюн е намаляла с 1% през последните години, но страната ни остава на първо място по тютюнопушене в Европейския съюз. Близо 32% от децата на възраст между 13 и 15 години посягат към цигарите. Данните сочат, че 30% от момичетата и 21% от момчетата над 15 години пушат.

По данни на СЗО тютюнът замърсява въздуха, като за производството на една цигара през целия ѝ жизнен цикъл се отделят 14 g CO2. Производството на тютюн допринася за почти 84 милиона метрични тона еквивалентни емисии на CO2 годишно. Замърсяването на въздуха в страната е 9%, а в ЕС – 4%, което е една от причините за смъртните случаи от заболявания на кръвоносната система, респираторни заболявания и някои видове рак.

Около 8 милиарда долара биват похарчени всяка година от тютюневата и никотиновата индустрия за различни видове реклама, сочат данни на СЗО. Индустрията се опитва да пристрасти младежите, за да си осигури доходи през целия им живот, се посочва в доклад на организацията, публикуван миналата седмица. Децата пушат електронни цигари повече от възрастните във всички региони по света, а в глобален мащаб около 37 милиона деца между 13 и 15-годишна възраст използват тютюн.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук