бюджет
Европейската комисия

Днес ще стане ясно каква е оценката на Европейската комисия за реформите в правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния. Годишният доклад на комисията за така наречения Механизъм за сътрудничество и проверка ще бъде публикуван в ранния следобед, предава БНР.

Ще бъде направен обстоен преглед на резултатите в борбата срещу корупцията и организираната престъпност 10 години след присъединяването на България и Румъния към ЕС.

Мониторинговите доклади бяха решаващо условие за членството на двете страни през 2007-ма, с което те се съгласиха. Сега обаче София и Букурещ настояват за спирането на механизма.

Документът е обзор на последните 10 години и ще бъде по-конкретен в това дали са изпълнени препоръките.

Очаква се този доклад да оцени реформата на Висшия съдебен съвет, както и направения независим анализ на ефективността на българската прокуратура.

В предишния доклад от преди година, бе посочено, че именно в тези две институции „се коренят проблемите в разследването и правоприлагането”.

През 2016та няколкократно имаше спекулации дали Брюксел ще прекрати наблюдението над Румъния преди това на България. Самият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер допусна такава възможност, отбелязвайки, че двете държави се оценяват според собствените си резултати. На два пъти обаче, първо неговият заместник Франс Тимерманс през декември, а вчера отново говорител на Комисията отрекоха версията, че днешните доклади ще бъдат последните. Беше уточнено, че отпадането на механизма е предвидено до края на мандата на Юнкер, който е чак през 2019г.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук