Руският президент Владимир Путин предупреди, че има риск от „глобална катастрофа“, ако не бъде постигнато дипломатическо решение на ядрената безизходица в Северна Корея. Той е категоричен, че налагането на допълнителни санкции на Пхенян е безполезно, предава AFP.

Налагането на всякакви санкции в тази ситуация е безполезно и неефективно, може да се стигне до глобална катастрофа и много жертви, е заявил Путин на пресконференция, последвала срещата на върха на БРИКС в Китай.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя също заяви от трибуната световната организация, че военният подход не може да разреши проблемите на Корейския полуостров . Настоя да се запази хладнокръвие и да се избягват действия, които могат да доведат до ескалация на напрежението, информира Ройтерс.

До всеобхватно решение на ядрените и други проблеми, засягащи Корейския полуостров, може да се стигне само чрез политически и дипломатически канали, включително като се използват усилията за посредничество на генералния секретар на ООН, казва Небензя пред Съвета за сигурност на ООН.

Пекин няма да допусне военно решение на севернокорейския проблем, е заявил китайският постоянен представител в световната организация Лю Цзеи, цитиран от БТА.

Китай винаги се е обявявал за мирно решение на севернокорейския проблем. Пекин никога няма да допусне военни действия на Корейския полуостров,  подчертава Цзеи.

Китайският дипломат призовава за общи действия за решаване на проблема и сочи като работеща и реално осъществима инициативата на Китай и Русия от 4 юли КНДР да замрази ракетните и ядрени изпитания, а САЩ и Южна Корея да замразят общите си военни учения в региона.

Планът на Москва и Пекин предвижда чрез инициативата за двойно замразяване да се постигне напредък в политическия процес. „Целта е възможно най-бързо да се понижи напрежението в региона и да се предотврати възможна ескалация“, подчертал Лю Цзеи. Той е призовал

Северна Корея да престане с провокациите, които влошават ситуацията и вървят срещу собствените й интереси и да се тръгне към диалог.

Позицията на САЩ остава твърда.  Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли отхвърля категорично руско-китайското предложение, информира АФП.

Хейли е заявила, че САЩ подготвят тази седмица за гласуване нова резолюция за Северна Корея и настояват за подкрепата на Съвета за сигурност. Хейли призова Съветът за сигурност на ООН да наложи възможно най-строгите санкции, за да откаже Северна Корея от нови действия по ядрената програма.

Тази седмица САЩ ще водят преговори по резолюцията, съобщава Хейли. Тя оценява последният ядрен опит на Северна Корея  като „плесница за всички“.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук