Доналд Тръмп, Реджеп Ердоган
на снимката: президентите на САЩ и Турция - Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял с турския си колега Реджеп Ердоган и двамата са си договорили специална среща по време на на сесията на Общото събрание на ООН, която ще се открие във вторник в Ню Йорк.

В телефоннния разговор Доналд Тръмп е наблегнал на общия ангажимент на двете страни да работят заедно за увеличаване на регионалната стабилност. Според източници от турското президентство, страните са акцентирали основно върху „важното значение на стратегическото партньорство и на теми от двустранните отношения“.

Основна точка в дневния ред на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в началото на новата седмица е Северна Корея заради извършения от Пхенян шести мощен ядрен опит и предложенията на страните – членки за противодействие на провокациите на Ким Чен-ун.

САЩ предлагат нови, крайно тежки санкции срещу Северна Корея. Проектът на Вашингтон за резолюция предлага петролно ембарго срещу Северна Корея, забрана за износ на текстилни изделия оттам, замразяване на авоарите на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и забрана за наемане на севернокорейски работници зад граница.

Китай и Русия вече обявиха, че са категорично против този подход. Основна цел на Пхенян с ядрените провокации е държавата да бъде призната за световна ядрена сила, статут, който анализаторите сочат като необходима за Ким Чен – ун броня за оцеляване на неговия диктаторски режим.

Преди часове ТАСС разпространи изявление на министъра на отбраната на Япония Ицунори Онодера, че последните ядрени изпитания в КНДР показват, че Северна Корея има достатъчен потенциал, за да бъде призната за ядрена държава.

„Има вероятност мощността на изпитания на 3 септември заряд да е около 160 килотона, като има и технически прогрес. Заплахата е сериозна, но има доказателства, че притежава потенциал да бъде призната за ядрена държава“, заявил Онодера.

Японският дипломат подчертава намеренията на Северна Корея да придобие междуконтинентална балистична ракета. „Ако се разгледа вариантът, целящ именно създаването на такава ракета с ядрена бойна глава, способна да достигне до територията на САЩ, то не бива да изключваме, че следващото изпитание може да бъде ракетно“, казва Ицунори Онодера.

„Ние продължаваме научните разработки за засилване на ядрения потенциал за сдържане, необходим за самоотбрана“, цитира още ТАСС последно изявление на Ким Чен-ун, който пред военни в Пхенян отново подчертал, че „ядрено изпитание е голяма победа за корейския народ и категорично доказателство за това, че Северна Корея е ядрена държава, разполагаща с междуконтинентална балистична ракета с водородна бомба“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук