33 руснаци починаха от отравяне след като изпили лосион за тяло, съдържащ алкохол и антифирз, съобщава „Дейли Мейл”. Други 21 се борят за живота си в болница, в сибирския град Иркутск. Служител от здравното министерство съобщи, че състоянието на почти всички е критично. Смъртта на мъжете и жените е била изключително мъчителна, вследствие на отравянето с метан.

Когато се пие, метанът се разпада до формалдехид след това в мравчена киселина или форматни соли. Тези вещества са отровни за човешка нервна система и причиняват слепота, кома и смърт.

Доктор Евгений Виговский заяви, че жертвите са сериозно отровени. По думите му всички хора са били в безсъзнание.

„Нервната им система и вътрешните органи са отровени, а токсичния шок се разпространява бързо”, каза лекарят.

Жетвите са пострадали след като са консумирали лосиона за тяло „Бояришник”, направен от глог и съдържа алкохол. Веществото е продавано на улиците в Иркутск.

Андрей Кисейов, съсед на единия от загиналите заяви, че лосионът се продава на всеки ъгъл за 70 рубли.

„Разбира се, че го пият. По-силните го пият така, останалите го разреждат. Това не е първият такъв случай”, казва мъжът.

„Хората го пият и полудяват. Много възрастни хора, между 45-50г., го употребяват”, обясни Кисейов.

Снахата на единия от загиналите коментира пред изданието:

„Сутринта не се чувстваше добре, но каза, че му няма нищо. Когато се прибрах го заварих да лежи. Закарахме го в болницата и след 40 мин. почина. Убеждавахме го да избере водка, но той отказа, защото „Бояришник” било по-вкусно и не боляло глава”

Разследващите органи съобщиха, че всички жертви са от един и същ квартал.

Властите допълват, че на бутилките от лосиона ясно пишело, че не е за вътрешна употреба. Двама души са арестувани за разпространеното на лосиона. Не е ясно дали те са го предлагали като по-евтин алкохол от водката.

Наказателното дело е срещу продажба на стоки, които не отговарят на изискванията за безопасност. Не е ясно дали хората са знаели какво приемат или са били заблудени, че е нещо друго.

Открити са над 100 пункта за продажба на алкохол с нарушения на правилата за търговия, съставени са няколко десетки протокола, конфискувани са над 2000 литра нелегално продавани спиртни напитки. В редица места, където се продава козметичното средство „Бояришник“, са иззети над 2000 съда, пълни с този концентрат, с общ обем повече от 500 литра, информира федералното следствие.

Кметството на Иркутск е организирало пропагандна кампания, като членове на администрацията обикалят жилищата на местни хора, за да ги предупреждават за опасността, съобщи агенция ТАСС. Във входовете на блоковете се разлепват обяви с информация за инцидента и предупреждения към населението.

Най-напред властите посещават „неблагополучни семейства“, съобщават от агенцията.

В превантивната си дейност властите отделят особено внимание и на местата където през зимата се събират клошари.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев нарече станалото „пълно безобразие“ и заяви на правителствено заседание, че трябва „просто да се забрани“ продажбата на такива препарати.

Дмитрий Медведев прикани МВР да търси отговорност по-специално от фирмите, които продават некачествена продукция със съдържание на алкохол чрез автомати, „още повече полулегално“.

Обмисля се налагането на по-строг контрол от 1 януари, но още не са взети решения. Според експерти подобни продукти на спиртна основа трябва да се продават само в специализирани магазини, а не в широката търговска мрежа.

Отравянията с алкохолни заместители са чести в Русия, но случаят в Иркутск е най-смъртоносният от години, посочва „Асошиейтед прес”.

Подобни инциденти в бившия СССР са често срещани, но този случай е определен като най-смъртоносния. Домашно приготвени алкохолни напитки и домакински продукти са най-честата алтернатива за най-бедните руснаци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук