Предложението е на МС и дава възможност на кредиторите да търсят своите вземания от длъжници, чиито банкови сметки са в чужбина. Става дума както за случаите, при които кредиторът е с местоживеене в една държава членка, а съдът и банковата сметка (подлежаща на запориране) се намират в друга, така и за случаите, при които съдът, разглеждащ молба за запор, се намира в една държава-членка, а банковата сметка – обект на заповедта, е в друга.

Ищецът може да поиска издаването на европейската заповед преди да заведе дело, по време на съдебното производство, както и след постановяване на съдебно решение. Въвежда се и изискването информацията по запитванията от чуждите съдилища да се предоставя от Министерството на правосъдието.

Длъжникът, чиито сметки се запорират, не се уведомява за производството до налагането на запора, а връчването на заповедта ще се извършва от съдебен изпълнител – държавен или частен. Заповедта не се признава от съд в България, а пряко се изпълнява от съдебния изпълнител.

Поправките се правят във връзка с европейски регламент, на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 година, който стана задължителен от този месец. Той предвижда създаване на процедура за европейска заповед за запор на банкови сметки с цел улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук