пари доходите

Максималният осигурителен доход се вдига до 3400 лева от 1 април, реши окончателно парламентът късно снощи. Увеличението беше прието със 122 гласа „ЗА“, 94 гласа „ПРОТИВ“и 6 „Въздържали се“.

Георги Ганев от Демократична България съобщи, че скоро ще бъдат представени промени в Кодекса за социално осигуряване, където ще бъде записана окончателната формула, по който този праг да се променя в бъдеще.

Въпреки разгорещените спорове и за резкия скок в осигуряването на земеделските стопани и тютюнопроизводителите, тяхната минимална ставка бе вдигната до 710 лева. Това ще е и минималният осигурителен доход от 1 април, който практически е равен на минималната работна заплата.

Спорното увеличение на максималният осигурителен праг от 3000 на 3400 лева в крайна сметка бе прието, въпреки че срещу него се обявиха от ДПС и ГЕРБ. Петър Чобанов от движението разкритикува липсата на предвидимост за бизнеса и сериозния удар по доходите, съчетан с инфлацията:

„Инфлацията така или иначе намалява разполагаемите доходи, а увеличението на осигурителната тежест допълнително ги намалява“.

Красимир Вълчев от ГЕРБ предупреди, че високотехнологични компании ще си тръгнат от България заради подобно решение:

„Това е секторът, с който ние можем да постигнем не само най-голям потенциал за развитие, но можем да постигнем и полицентричен модел – тоест не само София, но и поне още 6-7, ако не е и над 10 центъра на развитие на България“.

Георги Ганев от Демократична България заяви:

„Ще намерим формула след седем пъти мерене – другото име на думата анализ! Седем пъти мерене преди да се реже! Ако трябва и 30 пъти ще мерим и 50 формули ще обсъждаме! Имаме си работна група, тя е в постоянен контакт. Тези промени ще си влязат там, където им е систематичното място, което не е в бюджета, а където е швейцарското правило – в Кодекса за социално осигуряване“.

От 1 януари до 31 март размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до двегодишна възраст остава 650 лв, а от 1 април до 31 декември се повишава на 710 лв, решиха още депутатите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук