Комисията за защита на потребителите подготвя законодателство, с което да регулира т.нар. „споделени пътувания“ и настаняването на туристи в частни апартаменти, предлагани в интернет. Правилата и контролът, които важат в сферата на търговията и услугите, трябва да бъдат валидни за споделената икономика, коментира председателят на комисията Димитър Маргаритов:“Всички институции, които могат да имат отношение към този процес, да могат да се намесят тогава, когато потребителският интерес е поставен на риск, тогава, когато е възможно някой да бъде измамен, трябва да има и начин да се реагира.“

През 2014-та у нас започна дейност платформата за споделени пътувания „Юбер“, но година по-късно беше принудена да прекрати предлагането на услугата, след като Комисията за защита на конкуренцията обяви, че „Юбер“ извършва нелоялна конкуренцията на таксиметровите шофьори и заобикаля данъчните закони. На компанията беше наложена глоба от 200 хил. лв. Определението на КЗК беше потвърдено от Върховния административен съд през 2015-та.

„Юбер“ обаче запази инженерния си център в София и инвестира допълнително в него, а това й спечели сертификат на първокласен инвеститор, който тя получи от държавата през октомври 2016-та.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук