Министерството на финансите (МФ) внесе предложение за промяна в Закона за публичните финанси. Според проекта, който е публикуван на сайта на ведомството, то

Бюджетният дефицит в края на 2020 г. се очаква да бъде 3,6 млрд. лв. или 3,0 % от прогнозния БВП. Това сочат данни от Консолидираната фискална програма, обявени днес от финансовото министерство.

Така хазната приключва годината с 1.6 млрд. лв. по-нисък дефицит от планираното превишение на разходите над приходите от 5.2 млрд. лв. (4.4% от БВП) с втората актуализация на бюджета през есента.

2,8 милиарда лева от дефицита се дължи на предприетите социално-икономическите мерки за борба с пандемията и подкрепата на заетите на първа линия. Останалите 800 милиона по линия на съфинансиране на COVID-мерки от европрограмите и фондовете на ЕС“, уточняват в съобщението от финансовото министерство.

„Отчитайки тези ресурси, мобилизирани в безпрецедентната пандемична ситуация,  може да се каже, че е поддържана една добра фискална политика и без наличие на пандемия е постигнато балансирано бюджетно салдо, каквото бе заложено във внесения от правителството и одобрен от Народното събрание първоначален закон за държавния бюджет за 2020 г.“, отчитат от ведомството.

Според финансовото министерство по-ниският дефицит за 2020 г. ще позволи на разположение във фискалния резерв да остане ликвиден буфер, който да представлява  защита срещу потенциални ликвидни рискове в краткосрочен план с оглед на коронакризата.

Данните на финансовото министерство показват, че приходите в бюджета за 2020 г. са преизпълнили годишните разчети при повечето основни данъци, както и при осигурителните вноски. Освен това данъчните и осигурителните приходи отчитат 1.5% ръст спрямо постъпленията през 2019 г.

Приходите, помощите и даренията за 2020 г. се очаква да бъдат в размер на 44,2 млрд. лв., при разчетен 43,5 млрд. лв.  което е изпълнение 101,5 % спрямо годишния разчет, като при данъчните приходи е  дори 102,5 %.

Разходите по консолидираната фискална програма(вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) за 2020 г. са в размер на 47,8 млрд. лв., което е 98,0 % от годишния разчет. За сравнение разходите по КФП за 2019 г. бяха в размер на 45,2 млрд. лева.

„По-високите разходи през настоящата година са свързани основно със социално-икономически мерки за минимизиране на ефектите от кризата, в т.ч. по мярка „60/40“, месечни добавки от 50 лева към пенсиите на всички пенсионери за месеците от август до декември, плащания към земеделските стопани, както и по други одобрени мерки, посочват от финансовото министерство.

Вноската на България в бюджета на ЕС през 2020 г. е 1,3 млрд. лв., което е с 100 милиона лева по-малко от планираното в бюджета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук